Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

ötletek

» Miért érdemes sütnünk kenyeret kenyérsütőgéppel?

Azt hiszem erre nagyon egyszerű a válasz. Mindenki másért választja a sütésnek ezt a módját. Álljon néhány érv itt:

- kényelmes, azaz nem kell saját kézzel dagasztanunk, a gép megcsinálja ezt helyettünk,

- időzíthető a kenyérsütés,

- míg a kenyér készül csinálhatunk mást, s néha belekukkanthatunk a kis ablakon, hogy dagaszt, vagy épp sül,

- élvezhetjük a sülő kenyér illatát,

- nem penészedik, olyan gyorsan, mint a "bolti",

- változatos kenyereket süthetünk, akár minden héten más és más kenyeret ehetünk,

- nem használunk adalékanyagokat, tartósítószereket, azaz egészségtudatosan étkezhetünk

- lehet a kenyér édes, sós, fehér vagy barna, rajtunk múlik, hogy mit sütünk meg,

- s nem utolsósorban a kenyér a mindennapi életünk része.

» Milyen kenyérsütőgépet válasszunk?

Igen, sok a választék a boltokban, nem könnyű a választás. Van kétlapátos, egylapátos, s a programlehetőségek is elég változatosak.

Amit ajánlani tudok, hogy jó minőségű gépet vegyünk, ha sok-sok éven keresztül szeretnénk élvezni az általunk sütött kenyeret, minél kevesebb bosszankodással, ami esetleg a gép tönkremenetelével, javításával jár. Lehet már kapni jó ár-érték arányban is kenyérsütő gépet, csak tudnunk kell, hogy mit szeretnénk sütni vele, mire szeretnénk használni. 

Saját gépem (Moulinex home bread) 2009. szeptembere óta használom, s bizony kétszer is vissza kellett vinnem javításra. Mindkét alkalommal az üsttel volt gondom.

Előbb a lapátoknál lévő szilikongyűrű-borítás érett el a magas hőfoktól, illetve a gép mozgásakor (dagasztás) vasreszelék került az üst alá, s az edény behelyezésénél bizony ez a reszelék „ráégett”, s hozzáférhetetlensége miatt nem volt tisztítható, láthatóan romlott a sütés minősége. Az új üst, mit kaptam, már nem tartalmaz szilikongyűrű tömítést.

Másodszor pedig az egyik lapátforgó beragadt, a tartály (üst) nem volt beleültethető, illetve kértem a lapátok cseréjét is a teflonborítás kopása miatt. Itt jegyzem meg, ha lehet, szerezzünk be egy újabb lapátpárt is tartaléknak, ha netán több kenyeret kell sütnünk, s nem jönne ki a lapát a kenyérből, mert bizony ez is előfordulhat – kenyértípusonként más és más -, de nem kell ettől megijedni, később fogok írni erről is, hogy mit tegyünk, ez esetben. :-)

Visszatérve a címben feltett kérdésre: Azóta pedig nyüstölöm a gépet, akár heti 2-3 alkalommal is, s nincs semmi baja. Ez a géptípus tény nem tartozik az olcsóbb kategóriák közé (bruttó ára meghaladja a 20.000 Ft-ot), de ma is azt gondolom, hogy nekem ennél jobb nem kell, holott ebben a márkában már hoztak ki újabb dizájnnal gépet (Szlovákiában 99 euroért láttam), de ránézésre semmivel sem tudott többet.

Szóval, mindenkinek ajánlom: nézzd meg jól mit tud a gép, mire használható, s mit szeretnél vele elérni.

Amit tippként tudok saját tapasztalatból ajánlani:

- kenyeret sose süss 1 kg-nál kevesebből: próbáltam, nem sokáig tartott a 75 dkg-os kenyér, ezért is 1 kg-ra adom meg a recepteket – aki kéri kérésre megküldöm neki a kisebb méretre szóló receptet. Írj a vendégkönyvbe!

- a tető legyen levehető: némelyik kenyértípus, főként a fehér kenyerek, elég magasra megkelnek, ne ez legyen az akadálya, hogy a kenyér teteje lapos legyen

- kisablak a tetején: mi sem jobb érzés, mint készülő kenyerünkre rápillantani, akár dagaszt, akár sül

- kétlapátos dagasztási lehetőség: az 1 kg-os kenyerek jobb kidolgozásúak lesznek

- programválaszték: legyen rajta fehér, korpás kenyér (ez a barna kenyér sütésére alkalmas), cukrozott kenyér (kalácssütés), akinek szükséges gluténmentes kenyér, s a „kizárólag sütés” program feltétlenül legyen rajta még. Ezek szerintem a minimum követelmények a program beállításoknál

- működésjelző lámpa: jelez, ha lejárt a program, illetve a váratlan leállást ezzel tudjuk újraaktiválni.

Érdemes még az időprogramozásra, s a súlybeállításra, s a kenyér sültségének beállítására is odafigyelni. Ezek a lehetőségek még élvezetesebbé teszik a kenyérsütés folyamatát.

Ha további kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, kérlek írj a Vendégkönyvbe!

Következő cikkemben –bár ez itt nem a reklám helye - de bemutatom a saját kenyérsütő gépem.

» Milyen is az én kenyérsütőgépem?

Mint legutóbbi alkalommal ígértem, ezúttal - tény nem a reklám helye – bemutatom a kenyérsütő gépem. Gondolom mindenkit izgat a téma – pláne azokat, akik ezután szeretnének kenyérsütőgépet venni -, hogy milyen gépet használok, mik a tapasztalataim, s egyáltalán mit tud a gépem, mire használom, s hogyan.

Nos, a márkáját illetően Moulinex home bread gépről van szó, típusára sajnos nem találtam külön jelzést. A gép könnyen, jól kezelhető, bár a használati útmutatója nem volt igazán 100 %-ban használható, inkább a tapasztalat segített, hogy füzetbe leírtam a gondolataim, ötleteim minden egyes kenyérsütés után. A hozzáadott receptkönyv pedig használhatatlan volt. Ennek segítségével kezdtem a kenyérsütést - nem sok sikerrel -, bár igaz, kidobni egyetlenegy kenyeret sem kellett.

A kezdeti kudarc után egy időre én is abbahagytam a kenyérsütést, mint oly sokan mások, de aztán barátnőm adott egy újabb lökést, meglepett egy könyvvel a kenyérsütésről, s így újrakezdtem az egészet elölről, s jutottam el a www.kenyesutode.hu weblap létrehozásáig. :-)

Maga a gép kinézetre, kezelés szempontjából számomra bevált. Jól programozható, gazdag programválasztási lehetőséggel. Az LCD kijelző mindent mutat, amit beállítok rajta, a programon kívül a tömeget (750 gr, 1 kg, 1,5 kg), a héjárnyalatot, azaz a kenyér sültségét. Van rajta késleltetés gomb, mely egyúttal a „csak sütés” programhoz is időbeállításként funkcionál. S amit még kiemelnék itt, az a bekapcsolás/leállítás gomb, mely mellett a működésjelző lámpa van. Míg dolgozik a gép, világít a piros lámpa, illetve ha lejárt, akkor a hangjelzésen kívül még szaggatottan is világít, azaz a nehézséggel élőknek is nagy segítség a biztonságos kezeléshez.

Amit pozitívumként értékelek gépemben, hogy 7 percig tartó védelemmel rendelkezik, azaz ennyi ideig képes megőrizni a programozást, s utána a program ott folytatódik, ahol abbamaradt. Erre pár alkalommal volt már szükség: áramszünet, vagy ha – a kezdetek kezdetén - nem sikerült jól beilleszteni az üstöt a helyére és kirázódott, ha épp át kellett más konnektorra helyezni a gépet. Van olyan húsvéti kenyérreceptem, amikor egy kis időre kiveszem a tésztát, beleteszem a főtt sonkát, s rakom vissza a masszát a kenyérsütőgépbe tovább sülni. Így jó tudni, ha rendelkezik a gép ilyen többlet tudással, s eddig a 7 percbe még mindig sikerült beleférni. ;-)

A következő alkalommal arról írok, hogy mikor melyik programot használjuk a kenyérsütésnél. Örülnék, ha addig minél többen megírnátok, hogy kinek milyen programfelirat van gépén, gépmegnevezéssel együtt, s akkor akár táblázatba is rendezhetném a programválasztékokat a könnyebb kezelés végett.