Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Duplacsokis cukkinikenyér

2016.07.31.

Duplacsokis cukkinikenyér

Már többször készítettem ezt a kalácsot kétféleképpen (almával, citrommal), mit most meg is mutatok. Kézi előkészítése, illetve a massza elkészítése egyszerű, de kissé időigényes, sütése már nem igényel beavatkozást.

Azoknak ajánlom ezt a kenyeret, akik nem idegenkednek újdonságokat kipróbálni, új ízeket megismerni diétájuk keretén belül, s szeretnék változatossá tenni étrendjüket.

Tízóraira, uzsonnára tökéletes választás lehet.

Kenyérkategória: zöldségkenyér, gyümölcskenyér, teljes kiőrlésű kenyér, IR diéta, laktózmentes, édes kenyér, cukorbetegség


Hozzávalók ~80-90 dkg-hoz:

1 közepes méretű cukkini tisztítva, magtalanítva, reszelve

1 közepes alma reszelve (bármilyen típusú jó, de a legjobb a savanykás)

3 evőkanál olvasztott kókuszzsír

2 tojás (L-es méret)

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (használható, sima teljes kiőrlésű tönkölyliszt is, és rétes tönkölyliszt is)

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

3 evőkanál nyírfacukor (vagy más általad használt cukor)

1 teáskanál őrölt fahéj

csipet só

10 dkg étcsoki

1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

ha szükséges: kb. 0,5 dl kókusztej

 

Program: sütés program

Szín: nem választható 


Elkészítése:

A száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, fahéj, só cukor, szódabikarbóna, késsel apróra vágott csoki) egy edénybe kiméred és összekevered alaposan. Másik edénybe lereszeled a cukkinit finom reszelőn.

A harmadik edénybe reszeld az almát szintén finom reszelőn, s ehhez add hozzá a két tojást. Ezt a masszát alaposan keverd össze, majd ehhez a tojásos almapéphez keverd bele a már összekevert száraz hozzávalókat.

Ezt követően ehhez a masszához a reszelt cukkinit forgatod bele. Ha netán még mindig száraz lenne, tejet adagolj hozzá.

Sütőpapírral bélelt üstbe kanalazd a masszát, s a géped által adott legmagasabb (1 óra - 1 óra 10 perc) süsd a sütés programon.

A sütés végén a sütőpapírt húzd le, s úgy hagyd rácson kihűlni.

Kinézetre olyan lesz, mint egy óriásmuffin. :-)

 

TIPP1: A cukkini mennyisége tisztítva nálam kb. 20-30 dkg lett, de ettől plusz-mínusz el lehet térni. Reszelést követően még 1-2 dkg-ot veszít súlyából.

TIPP2: Ha nem elég nedves a massza, tejet adagolj hozzá kb. 0,5 dl mennyiségben. Magtejjel is elkészíthető.  

TIPP3: Ha idegenkedsz a kókuszzsírtól, másfajta zsírt adjál hozzá.

TIPP4: A csoki minél magasabb kakaótartalmú legyen, így az alacsonyabb szénhidrát tartalmat is tudod tartani. Lehet mandulás étcsokit is hozzátenni, s nagyobb darabokba is törheted, úgy nem olvad fel teljesen sütéskor a csoki.

TIPP5: Nekem még sose kellett kiegészítésként ennél a verziónál tej, megfelelő volt az alma, cukkini, tojás által adott nedvességtartalom. Így laktózmentessé teheted.

TIPP6: A sütőpapír felesleges részeit bátran vágd le.

TIPP7: Ha nincs almád épp otthon, használj helyette citromot. Ekkor 1 evőkanál citromot és 2 evőkanál útifű maghéjat keverj össze a tojásokkal. A leírás alapján ugyanúgy tedd hozzá a száraz hozzávalókat. Ne ijedj meg, hogy nagyon száraz a massza, a cukkini segít nedvessé tenni, s a még mindig száraz, a tejjel tud segíteni, ami már jó masszaállagot fog adni.

TIPP8: Sütőben is megsüthető őzgerinc formában (sütőpapír itt is kell!). Ekkor 25-30 percig süsd, s ne feledkezz meg a tűpróbáról. További ötletként: muffin formába is teheted.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!