Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Duplacsokis kalács

2015.10.14.

Duplacsokis kalács

Imádom a kalács minden verzióját, különösen a csokisat. Az, hogy a csoki részben megolvad, részben egyben marad, külön emeli nálam a gyönyör érzetét. :-)


Kenyérkategória: édes kenyér, IR diéta

Hozzávalók 1 kg-hoz

 

173 gr teljes kiőrlésű tönkölyliszt

327 gr rétesliszt

300 ml langyos kakaó (rendesen elkészített kakaó)

4 evőkanál nyírfacukor

3 dkg olvasztott kókuszzsír, vagy vaj

csipetnyi só (opcionális)

1 dkg élesztő

Hangjelzésnél: 5 dkg mazsola, 5 dkg apróra tört étcsokoládé

 

Program: édes

Szín: közepes

 

TIPP1: a lisztek arányát variálhatod kedved szerint, a lényeg 500 gr-t ne lépd túl az összmennyiséget illetően.

TIPP2: Ha nincs langyos kakaód, akkor 300 ml tej és 2-3 evőkanálnyi cukrozatlan kakaó kerüljön az üstbe. Számíts rá, hogy ettől a tészta színe barna lesz.

TIPP3: Ha vajjal készíted foszlósabb lesz a kalács.

TIPP4: Az étcsokoládét nagyobb darabokra tördeld - például a tábla csoki törésjelei mentén -, hogy ne olvadjanak fel teljesen a csokoládédarabkák.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#15 - Torma Timi2016.04.08. 08:48

Kedves Tünde!

Nagyon örülök a sikernek, hogy ízlett a lurkóknak, s külön öröm, hogy bátran variáltad a receptet igényeteknek és az otthoni készletnek megfelelően. :-)

További élvezetes kenyérsütést kívánok! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#14 - Pataki Tünde2016.04.07. 21:59

Sziasztok! Ide is jövök egy kis élménybeszámolóval ☺️ Imádta a család,úgyhogy többször el lesz készítve ☺️ Az enyém sötétebb lett,mint a Timié a képen,de ugye ez függ a kakaó minőségétől/mennyiségétől.Én tejben kevertem ki a keserű kakaót,barna cukorral,vajjal és mazsola nélkül készült,mivel a gyermekeim nem szeretik a mazsolát Szóval 10dkg étcsokit tettem bele és minden morzsa elfogyott ☺️ Ismételten köszönöm a receptet ☺️

#13 - Torma Timi2016.02.25. 20:49

Kedves Tímea!

Örülök, hogy kíváncsivá tett a recept, bátran vágj bele az édes kenyér programon. :-) Az én gépemmel is 3 óra 30 perc, szóval nem kell megijedni a hosszú programidőtől, s bízom benne, hogy kárpótolni fog ez a hosszú idő a kalács finomságával. ;-)

Sok sikert az elkészítéséhez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#12 - Szulimán-Kovács Tímea2016.02.24. 17:38

Szia!

Nagyon tetszik a kalács recepted és szeretném megcsinálni, csak az lenne
A kérdésem, hogy édes kenyér programon kell csinálni,
Vagy kalács programon?
Az édeskenyér 3órás a kalács program 1:50, uh gondolom nem
Mindegy...
Válaszodat előre is köszönöm !

#11 - Torma Timi2016.01.28. 13:55

Kedves Kinga!

Igen, porélesztő is megfelel, ebből 1,5-2 teáskanálnyi kell bele. Örülök, hogy sikerült, s ízlett is! :-)

további sok sikert kívánok a kenyérsütésekhez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#10 - Kinga2016.01.27. 23:13

Hat ez mennyei lett :) nehez volt kivarni de megerte :) a lisztet fele fele aranyban tettem bele es mivel lattam h nehezen keveri, meg egy kis tejszint ontottem bele.Kicsit aggodtam h nem kel meg mert nyitogattam a tetejet, kivancsi voltam, de nem lett gond belole. Koszonom :)

#9 - Kinga2016.01.27. 19:19

Koszonom :) most fogok nekiallni :) szarazelesztovel is jo?

#8 - Torma Timi2016.01.27. 13:10

Kedves Kinga!

Tönkölyliszt helyett megfelel a sima búzaliszt, vagy teljes kiőrlésű liszt is. A rétesliszt nem feltétlenül fontos, tekintettel, hogy eddigi tapasztalataim alapján a kalács foszlós jellegét a tej és a zsiradék (pl.vaj) adja meg. Graham lisztből még nem próbáltam, így ebben sajnos még tanácsot nem tudok adni. Amire azonban liszttípus módosításnál ügyelj, az a folyadékmennyiség. Elképzelhető, hogy picit módosítani kell majd menetközben.

Sok sikert kívánok a kalácssütéshez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Tímea

#7 - Kinga2016.01.27. 11:48

Kedves Timi!
Tönkölyliszt helyett, teljes kiőrlésű búzaliszt, vagy Graham-liszt is jó? Illetve, fontos, hogy rétesliszt legyen, sima fehérliszt nem jó esetleg? Köszönöm előre is a válaszodat :)

#6 - Torma Timi2016.01.08. 09:46

Kedves Tibor!

Köszönöm szíves megkeresésed a kalácssütéseddel kapcsolatosan.

Leírásod alapján úgy gondolom, hogy nem kell kenyérsütőgéped kalács programját mellőzni, ott látom a problémát, hogy a Te géped igényeire kell szabni a liszt folyadék arányt. Mint írtad, mind az édes, mind a kalács programmal történt sütés során a tészta nem lett kalács jellegű, laza. Ez alapján úgy ítélem meg, hogy több folyadékot - lehetőleg tejet - adagolj apránként a tésztához, s figyeld, hogy alakul a tészta géped hangjelzéséig.

A kalács sütéséhez tapasztalataim szerint a legjobb liszt a rétesliszt - persze tönkölylisztből, sima lisztből is ugyanúgy lehet remek kalácsot sütni -, valamint a vaj és tej párosítás célszerű.

Sajnos kenyérsütőgéped használati útmutatójával nem rendelkezem, s képet sem találtam rá az interneten, így a jobb program kiválasztásban per pillanat nem tudok tanácsot adni.

Bízom benne, hogy fenti soraim alapján tudtam segíteni.

További sikeres kenyérsütést kívánok. :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi