Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Gluténmentes fehér (alap)kenyér

2014.07.24.

Gluténmentes fehér (alap)kenyér

Gluténmentes kenyeret keresel?

Próbáld ki ezt a receptet, s ha bevált, utána már nagyon sok variációval fogod tudni kenyered változatosan elkészíteni.

Kenyérkategória: fehér, gluténmentes kenyér, tejmentes


Hozzávalók 1 kg-hoz:

350 gr Schar B liszt

150 gr Alfa-Mix liszt

400 ml víz

2 evőkanál olaj

2 teáskanál só

1 teáskanál cukor (barnát tettem bele)

8 gr élelmi rost (almarostot vettem, de tehetsz bele bármilyet ízlésed szerint)

1 dkg friss élesztő (Budafoki)

 

Program: alap, normál program (Ne gluténmentesen süsd! Tapasztalatom szerint az a program kevésbé alaposan dolgozza ki a tésztát, kell neki az idő)

Szín: sötét

Elkészítés:

A hozzávalókat tetszés szerint beleteheted az üstbe, azonban a legtetejére menjen morzsolva az élesztő.

A tésztának össze kell a program során állnia gombóccá, üstöd formája függvényében, s rugalmasnak kell lennie, nem lehet vizes, ragacsos jellegű.

 

TIPP: Ha bevált számodra ez a kenyér, akkor variáld ügyesen. Tehetsz bele sajtot, kukoricát, medvehagymát, magvakat, szárított paradicsomot, stb. ahogy táplálkozásod megengedi.


Sok sikert a kenyér megsütéséhez! :-)


Üdvözlettel:

Torma Timivissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#25 - zoltan032016.09.06. 10:56

Köszönöm szépen , kedves Timi a válaszodat ! :) Közben már én is utána olvasgattam a dolognak , ennek a kenyérnek nem kell dagasztás . Rövid programon , már sikerült ehető , vagyis jó kenyeret sütnöm . Utána még egy órát sütöttem , csak sütés programmal , majd a kenyeret megfordítva , hogy a teteje is megsüljön , szóval még egy félórát sütöttem a tetejét is . Így jó lett . Még egyszer köszönöm a tanácsodat ! :)

#24 - Torma Timi2016.09.01. 17:50

Kedves Zoltán03!

Igen, előfordulhat, hogy a normál programnál nem megfelelően süti meg a gluténmentes kenyeret a gép. Időközben én is tovább kísérleteztem, s arra jöttem rá, hogy a legjobb ennek a tésztának, ha gyors programon készül el. Kérlek, próbáld ki ezen, hogy Nálad ez hogy válik be?

Másik ötletként, megcsinálhatod azt is, hogy a géped csak tésztakészítés programján (rövid időbeállítással) elkészíted a kenyértésztát, s utána indítod a kizárólag sütés programot min. 60 perccel.

Másik kérdésedre válaszolva: Az üstöt sosem olajozom.

Bízom benne, hogy soraimmal tudtam segíteni, a következő sütésed már eredményes lesz. ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#23 - Zoltán032016.08.31. 17:22

Azt szeretném kérdezni , hogy vettem egy Sencor kenyérsütőgépet . Gluténmentes program nincs rajta , de én pont a glutén érzékenységem miatt vettem meg . Első próbálkozásom sajnos nem sikerült , a gép egyszerűen nem sütötte meg a kenyeret . Alfa - Mix ből készítettem . Normál programon ment , 2 óra 50 perc hosszú volt az idő . Szépen megkelt , jó szellős lett a kenyér de nem sült meg benne . Érdekes módon gázsütőben ugyanezzel a lisztkeverékkel , szuper kenyereket sütöttem .Tehát a kérdésem , milyen programon süsem , hogy egyáltalán megsüljön ? Ja és az üstöt mindig be kell olajozni ? Mert legelőször nem kentem le talán ez volt a baj .

#22 - Torma Timi2015.11.20. 16:57

Kedves Ágnes!

Először is elnézésed kérem, hogy most akadtam rá leveledre. Privátban küldök segítséget a terjedelem végett.

Üdvözlettel:
Torma Timi

#21 - Vargáné Ágnes2015.10.28. 22:17

Kedves Timi!

Szeretnék az itthoni hozzávalóimból élesztőmentes kenyeret sütni géppel. Gluténmenteset kell ennem.Már annyit keresgéltem a neten, hogy FEHÉR, vagy legalábbis világos színű kenyér receptre leljek.Többfajta lisztecském van itthon, amiből lehetne kenyérkét sütni, de amiket találtam, azokhoz mindíg valami más alkotórész - is - kellett volna. Nem elég, hogy gluténmenteset ehetem csak, de nem lehet benne élesztő, és tejtermék sem. Van 1 kg-os Gl-m.-es lisztem, ami rizs-kukorica-és kölesliszt keveréke. Erre fáj a fogam, hogy ebből süssek kenyérkét. A lányom kölcsönadta a rég nem használt kenyérsütő gépét. Tehát ebben is megsüthetném.
Ezek a lisztjeim vannak: konjac liszt kb 5 dk van, kókuszliszt 25 dkg, zöld banán liszt 20 dk, mandula liszt 25 dk , gesztenye liszt 25 dk van, rizspehely 25 dk, bio amaránt pattogtatott kb 8 dk, útifű maghéj 10 dk, aszkorbinsav, és fehér rizsliszt 10 dk.
Tudnál segíteni, hogy ezekből lehetne-e kenyérkét sütni?
Előre is köszönöm a segítséged.
Üdvözlettel:
Ágnes

#20 - Torma Timi2015.04.25. 19:24

Kedves Eszter!

Köszönöm szíves visszajelzésed kenyér eredményes megsütéséről. A kiszáradással kapcsolatban arra kérlek, hogy privát levélben küld meg kenyérsütőgéped márkáját, típusát, s ha ismered - a gyorsprogram, amint sütötted -, lefutási időtartamát, hogy megnézzem, mi lehet a kiszáradás oka, s hogy tudnék segíteni rajta.

Üdvözlettel:
Torma Timi

#19 - Széplaki Eszter2015.04.23. 12:44

Tegnap készítettem el a kenyeret. Mindent betartottam és gyors programon is sütöttem. Az íze finom, viszont nagyon sűrű lett. És mára kiszáradt az egész.

Nem tudom mi lehetett a probléma.

Ha van ötlet, szívesen fogadom.

#18 - Torma Timi2015.04.21. 11:13

Kedves Zoltán!

A gluténmentes liszt nem igazán bírja a hosszú dagasztás-kelesztés fázisokat - ahogy tapasztalom. Mindeféleképpen a legrövidebb időtartamon érdemes sütni. Amit még tudok ajánlani, az a gyros program. Ezt is érdemes kipróbálni, hogy hátha ez válik be jobban gépednél.

Ha száraznak érzed a kenyeret, akkor picivel több folyadékot tegyél az üstbe, de ne lucsogjon a tészta tőle (lissztel tudsz korrigálni rajta, ha mégis szükséges).

Javasolom, hogy a kenyeret konyharuhába csomagold, úgy egy nylonba, mivel a fólia kiszárítja azt.

További sok sikert kívánok a kenyérsütésedhez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#17 - Paál Zoltán2015.04.21. 10:41

megpróbáltam a gluténmentes kenyeret (bár én a gluténmentes programon, a fehérkenyér alapprogram 4 órás, ez csak 2). Az eredmény egész jó lett, viszont fél nap múlva a kenyérnek már fűrészpor jellege lett, kiszáradt, pedig befóliáztuk. Mit csinálunk rosszul, mit kéne másképp csinálni, hogy tartósabb legyen?

#16 - Torma Timi2015.04.05. 21:39

Kedves Marcsi!

Nincs mit szépíteni, a gluténmentes kenyeret nem könnyű elkészíteni. Ahogy tapasztaltam, a tésztának kissé hígnak, de nem folyósnak kell lennie. Megkelni a tészta gyönyörűen megkel, rendes kenyeret lehet sütni belőle.

Sajnos a kenyér teteje mindig fehér nálam is, de ez élvezeti értékéből nem von le semmit. Ez a fehérség a kenyér tetején vélhetően a sütésből fakadóan van, hogy alulról süt a gép.

Az, hogy rücskös felületű a kenyér, a nem megfelelő kelesztésre utalhat, azaz vélheten túl sok volt neki a dagasztás.

A képeket privátban (tormatimi@kenyersutode.hu) küld el, s megnézem, min kellene változtatnod. Azt írd meg a képek mellé, hogy a gluténmentes kenyereknél, milyen lisztekkel (kéazen vett lisztkeverék?) dolgozol?

Üdvözlettel:
Torma Timi