Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Graham kenyér

2011.10.18.

Graham kenyér

Elég rég sütöttem graham liszttel kenyeret, szinte el is felejtettem.

Aztán jött egy kérés, s újra megsütöttem. Anno nem nyerte meg az ízlésem, mivel egy kesernyés utóízt éreztem, de ez most valahogy tovatünt. Lehet, hogy a liszt az oka? Mert most legutóbb graham búzalisztből sütöttem. Kétszer egymás után.




Hozzávalók 1 kg-hoz:

380 ml víz

600 gr graham búzaliszt

60 gr vaj

1,5 teáskanál só

1,5-2 teáskanál méz (ízlés szerint adagolva)

1 dkg élesztő

Program: korpás kenyér

Szín: közepes

TIPP: a mézet a hangjelzésnél adjuk hozzá, így finomabbá válik a kenyér bélszerkezete

VÉLEMÉNY: Egyik kollégám is megkóstolta ezt a kenyeret, s szerinte lehetne kicsivel több só benne.

Így aki jobban sózza az ételeket, azoknak 2 teáskanálnyi só adagolását javasolom.

Véleményeiteket a Vendégkönyvbe várom!

Sok sikert a sütéshez!

Üdvözlettel:

Torma Timi

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#15 - Torma Timi2014.02.23. 17:41

Kedves Mona!

Köszönöm szíves visszajelzésed a tapasztalatodról. Megtennéd, hogy privátban - törmatimi@kenyersutode.hu - megküldöd a kenyérről és a tésztáról is a képet, hogy megnézzem, mi lehet sz oka, hogy beesett?

A facebook-os bejegyzések alspján a sikerkenyerek közé tartozik, s mindenki más-más géppel süti, így segítene a problémád megfejtésében a további információ.

Üdvözlettel:
Torma Timi

#14 - Mona2014.02.22. 22:11

Szia!
Nekem is beesett a teteje.... Irtó finom, úgyhogy mindenképpen újra próba, csak nem tudom, mitől lett homorú.
Orion 2104 a gépem típusa és tk programon sütöttem.

#13 - Torma Timi2014.02.02. 17:19

Kedves Vivien!

Felvágtam a kenyeret, s nem tapasztaltam morzsálódást. Sőt reggel még pirítós is lett belőle.

Amit tudok segíteni ötletként:

1. Rakok fel képet a tésztáról, hogy kell kinéznie. Kellően ruganyos, gombóccá összeformálódó (üst alakja szerint). Ha késsel megvágod tetejét, vajként menjen benne a kés, s szépen nyíljon szét. Ez az alapja a jó kenyérnek.

2. A méz helyett rakj bele cukrot ugyanennyi mennyiségben. Ekkor ugyan a sütést követően a kenyérbél kevésbé lesz "selymes", lágy.

3. Csökkentsd a vaj mennyiségét 15 gr-ra.

A 2. és 3. pontot kipróbálhatod külön-külön is, vagy egyszerre. Bízom benne, hogy sikerülni fog. Várom szíves visszajelzésed, akár privátban is, hogy sikerüljön Neked is megsütni ezt a Graham kenyeret.

Üdvözlettel:
Torma Timi

#12 - Torma Timi2014.02.01. 21:36

Kedves Vivien!

Megnéztem géped útmutatóját, s sajnos nincs hozzá programtábla. :-( Így ma újrasütöttem gyorsan a kenyeret, hogy tudjak tippeket adni, mi lehet az oka, hogy szeletelés közben szétesett. Azt gyanítom, hogy túl lágy lehetett a tésztád. Holnap szeletelem, és írok.

Üdvözlettel:
Timi

#11 - Vivien2014.01.29. 13:15

Kedves Timi! Köszönöm válaszodat!
A gépem Clatronic BBA 2864 -es. Korpás kenyér programon sütöttem, közepes színűre.
Meg egy probléma:ma reggel szeletelés közben kicsit darabokra esett :( valamit nagyon elronthattam. Pedig mindenből pontosan annyit és úgy tettem bele ahogy a receptedben írtad.
Üdvözlettel: Vivien

#10 - Torma Timi2014.01.29. 08:12

Kedves Vivien!

Megírnád, hogy milyen géped van (privát levélben is megteheted), s milyen programon sütötted? Mivel többszöri sütés után osztok meg recepteket, így meglep az, hogy Nálad beesett a teteje. :-( Túlkelt volna esetleg a tészt?

Másik kérdésedre válaszolva: igen, tehetsz vaj helyett mást is bele, amire ügyelni kell, hogy a tészta megfelelő állagú legyen: sima felületű, rugalmas, gombóccá álljon össze.

Üdvözlettel:
Torma Timi

#9 - Vivien2014.01.28. 22:16

Kedves Timi!
Ma volt ez első alkalmam hogy kenyérsütőben készítettem kenyeret. A te recepted szerint csináltam mindent. A kenyér nagyon finom lett. Minden jól sikerült, viszont egy pici hiba történt, hogy beesett a teteje. Ez miért lehet? Mivel én még egyáltalán nem vagyok gyakorlott a kenyér sütésben, főleg nem a teljeskiőrlesűekben ezért kérném segítségedet,hogy legközelebb teljesen tökéletesre sikeredjen! :)
Még egy kérdésem lenne, hogy vaj helyett lehet e bele valami mást tenni? Olíva olajat, kokuszzsirt?
Válaszodat előre is köszönöm és a receptet is hogy feltetted!
Üdvözlettel: Vivien

#8 - Torma Timi2014.01.08. 12:26

Kedves Anna!

Ha friss élesztőt használsz, egyszerűen a gép elindítását megelőzően morzsold a többi hozzávalók tetejére.

Másik kérdésedre válaszolva: ha csak a teteje világos, akkor az nem géphiba, ugyanis - ha jól emlékszem, géped egy fűtőszálas - alul van a melegítési funkció, s emiatt alul sötétebb, míg felül világosabb a kenyér.

Másik ok lehet, hogy ép olyan programot választottál a sütéshez, amelynél nincs lehetőség a héj színének választására, ekkor mindig közepes sültséggel dolgozik a gép. Erről továbbiakat kenyérsütőgéped használati útmutatójában tudsz utánanézni.

Ha szeretnéd, hogy sültebb legyen kenyered, akkor válaszd a program lejáratát követően a sütés programot - általában az utolsó program szokott lenni a Moulinex gépeknél - s 10 perces idősávokra osztva tudod még továbbsütni.

További sok sikert kívánok a kenyérsütéshez!

Üdvözlettel:
Torma Timi

#7 - balint anna2014.01.08. 12:06

ha nyers elesztot hasznalok mikor es milyen formaban adjom hozza?es meg egy kerdes moulinex OW1101 GEPEM VAN ES HIABA ALLITOM SOTETRE MINDIG NAGYON SAPADT A KENYER TETEJE A GEPEM UJ LEHET HOGY HIBAS?

#6 - Torma Timi2013.10.29. 13:15

Kedves Melinda,

nyugodtan megteheted azt is, s kíváncsian várom a véleményed az újabb sütésről, a különbségről. :-)

További sikeres kenyérsütést kívánok!

Üdvözlettel:
Torma Timi