Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Joghurtos tönkölykenyér

2013.08.26.

Joghurtos tönkölykenyér

Talán figyelemmel kísérted, hogy a pékek a 2013. évi augusztus 20-i kenyérnek a joghurtos-tönkölykenyeret választották.

A receptet ugyan nem tették közhírré, csak annyit sikerült utólag megtudnom róla, hogy kovásszal készült búzaliszt, tönkölybúza fehérliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt felhasználásával, joghurt hozzáadásával 0,5 kg-os súlyban, formában sütve.

Augusztus 20-a előtt azonban már elkezdtem én is kitalálni, többszöri próbasütést követően pedig véglegesíteni a joghurtos tönkölykenyér receptjét, melyet ezúttal osztok meg.


Kenyérkategória: 2013. évi Szent István napi kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:


666 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

400 ml natúr joghurt

1,5 evőkanál búzasikér

2 teáskanál barna cukor

2 teáskanál só

1 dkg élesztő


Program: korpás

Szín: közepes vagy sötét


TIPP1: Ha a tészta a dagasztás elején kissé száraz, úgy adagolj hozzá még joghurtot.

TIPP2: Amennyiben idegenkedsz a 100 %-os teljes kiőrlésű liszttől, úgy helyettesítsd kedvedre sima liszttel. Ekkor azonban hagyd el a búzasikért.

TIPP3: Sütés előtt bátran vedd ki az üstből a tésztát – ekkor kiveheted a lapátokat is belőle -, s formázd meg cipó alakúvá, hogy beleférjen az üstbe. Ekkor olyan kenyeret kapsz, mintha a kemencéből vetted volna ki. Számíts rá azonban, hogy kenyered méretében kicsi, tömör, nehéz lesz a 100 %-os teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően.

TIPP4: Élesztő helyett akár használhatsz kovászt is.

Sikeres kenyérsütést kívánok!

 

Üdvözlettel:

Torma Timi

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#15 - Torma Timi2017.04.01. 19:44

Kedves Sombra!

Köszönöm szíves visszajelzésed, nagyon örülök, hogy pozitív véleménnyel vagy a receptről. :-)

Javasolom, bátran használd a teljes kiőrlésű lisztet 100 %-ban, remek kenyerek süthetőek belőle, az utóbbi időben, csak kizárólag ezekből sütök. ;-)

További élevezetes kenyérsütést kívánok Neked is! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#14 - Sombra2017.03.31. 19:55

Kedves Timi! Tegnap megsütöttem a tönkölykenyeret, mára már szinte semmi nem maradt belőle. Tartottam a csupa tönkölyliszt használatától, ezért fele arányban sima búzalisztet használtam. Szép magas, puha és nagyon finom lett. Azt hiszem a jövőben csak a te receptjeid alapján fogok sütni, eddig mind nagyon bevált! Nagy köszönet a receptekért!!

#13 - Torma Timi2017.03.29. 12:09

Kedves Sombra!

Szíves megkeresésedre válaszolva igen, a korpás program megfelel a teljes kiőrlésű programnak.

Ha nem sikerülnek a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereid, akkor feltétlenül érdemes más programmal is kipróbálni. Esetedben a teljes kiőrlésű gyors programot, vagy ha az nincs, a sima gyors programot ajánlom.

Bízom benne, hogy a következő sütésednél már egy gyönyörű kenyeret fogsz az üstből kivenni. ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#12 - Sombra2017.03.28. 08:49

Kedves Timi!
A korpás program ugyanaz, mint a teljes kiőrlésű? Nálam az elég hosszú, 900 grammos kenyérnél 3 óra 40 perc.
Lehet, hogy ez az oka annak, hogy a zablisztet tartalmazó receptek nálam nem sikerülnek, kis gömböcök maradnak, nem nőnek meg. Mit gondolsz, érdemes más programon sütni?
Köszönöm a segítségedet előre is!

#11 - Torma Timi2016.02.10. 20:42

Kedves Kata!

Örülök, hogy rátaláltál a honlapra, s talán ösztönöz a házi kenyérsütésre, különösen, ha már a gép is rendelkezésedre áll. ;-) Köszönöm pozitív visszajelzésed. :-)

Kérdésedre válaszolva: a búzasikért nem tartom egyáltalán fontosnak, aki szeretné, használja; azonban kitapasztaltam, e nélkül is remek 100 %-os teljes kiőrlésű kenyeret sütni.

További élvezetes kenyérsütést kívánok! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#10 - Kata2016.02.10. 15:15

Kedves Timi!

Most találtam rá az oldaladra, melyhez legelőször gratulálni szeretnék!
Nagyon rég használtam a gépemet, ami teljesen ugyanolyan, mint a Tiéd és ugyanaz történt az üstömmel, mint a Tiéddel.... Most már itt az új üst, de a receptes füzetkém sehol...De megtaláltam a honlapod, hálás köszönet még egyszer!! Viszont eddig soha nem használtam búzasikért, ezt fontosnak tartod?
Köszönöm szépen és további sok sikert kívánok! Kata

#9 - Torma Timi2014.05.05. 08:24

Kedves János!

Tapasztalataim szerint nincs jelentősége a hozzávalók sorrendjének üstbe történő adagolását illetően.

Teheted alulra a sót, folyadékot, egyéb recept szerinti hozzávalókat, majd rá a lisztet, vagy fordítva. (Magvakat, aszalványokat hangjelzésnél szabad csak hozzáadni.)

Egy dolog azonban lényeges: az élesztőt mindig a tetejére morzsold, vagy ha szárított, akkor szórd egyenletesen szétterítve, hogy a gép kellő alapossággal be tudja a tésztába dolgozni.

Sok sikert kívánok a kenyér megsütéséhez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#8 - Metlesich János2014.05.04. 18:54

Szervusz

Milyen sorrendeben rakjam a gépbe az összetevőket?
kösz
János

#7 - Troma Timi2014.04.18. 07:53

Kedves Péter!

Kérdésedre válaszolva: eddig 1 kg kenyérhez 3 evőkanál kovászt tettem.

Természetesen fogok a jövőben kovásszal kísérletezni, de most per pillanat élesztőmentes kenyerek kreálásával foglalkozom. :-)

További élvezetes kenyérsütést kívánok Neked!

Üdvözlettel:
Torma Timi

#6 - Péter2014.04.17. 01:35

Szia!
1dkg élesztő helyett mennyi kovászt(instant)rakják bele?Ill.miért nem használsz kenyereidhez kovászt(instant)?Köszönöm!