2013.08.26.

Talán figyelemmel kísérted, hogy a pékek a 2013. évi augusztus 20-i kenyérnek a joghurtos-tönkölykenyeret választották.
A receptet ugyan nem tették közhírré, csak annyit sikerült utólag megtudnom róla, hogy kovásszal készült búzaliszt, tönkölybúza fehérliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt felhasználásával, joghurt hozzáadásával 0,5 kg-os súlyban, formában sütve.
Augusztus 20-a előtt azonban már elkezdtem én is kitalálni, többszöri próbasütést követően pedig véglegesíteni a joghurtos tönkölykenyér receptjét, melyet ezúttal osztok meg.
Kenyérkategória: 2013. évi Szent István napi kenyér
Hozzávalók 1 kg-hoz:
666 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
400 ml natúr joghurt
1,5 evőkanál búzasikér
2 teáskanál barna cukor
2 teáskanál só
1 dkg élesztő
Program: korpás
Szín: közepes vagy sötét
TIPP1: Ha a tészta a dagasztás elején kissé száraz, úgy adagolj hozzá még joghurtot.
TIPP2: Amennyiben idegenkedsz a 100 %-os teljes kiőrlésű liszttől, úgy helyettesítsd kedvedre sima liszttel. Ekkor azonban hagyd el a búzasikért.
TIPP3: Sütés előtt bátran vedd ki az üstből a tésztát – ekkor kiveheted a lapátokat is belőle -, s formázd meg cipó alakúvá, hogy beleférjen az üstbe. Ekkor olyan kenyeret kapsz, mintha a kemencéből vetted volna ki. Számíts rá azonban, hogy kenyered méretében kicsi, tömör, nehéz lesz a 100 %-os teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően.
TIPP4: Élesztő helyett akár használhatsz kovászt is.
Sikeres kenyérsütést kívánok!
Üdvözlettel:
Torma Timi