Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Mazsolás kalács

2011.09.15.

Mazsolás kalács

Ezt a mazsolás kalácsot, legelőször 2010 húsvétján sütöttem meg, s rögtön sikert aratott.
Most a napokban újra megsütöttem, s bizony 3 nap alatt egymagam megeszegettem. :-) Remek teához, kávéhoz.

Hozzávalók 1 kg-hoz:

350 ml tej

50 gr vaj

1 tojás (L méret)

600 gr rétesliszt

1 teáskanál só

3 teáskanál cukor (itt fehér a legpraktikusabb)

1 dkg élesztő

120 gr mazsola (hangjelzés után)

Program: cukrozott kenyér program

Szín: sötét

TIPP1: aki nem szereti a réteslisztet, süsse nyugodtan fele-fele arányban simaliszttel

TIPP2: ha nincs otthon „élő” élesztőd, használhatsz porélesztőt is, ebből 2 teáskanállal tégy bele

TIPP3: aki soknak tartja a 120 gr mazsolát, felezze a mennyiséget

TIPP4: mazsola helyett tehetünk bele más szárított gyümölcsöt is (pl.: sárgabarack)

Kellemes kalácssütögetést, s várom véleményetek a Vendégkönyvben!

Üdvözlettel:

Timi

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#20 - Torma Timi2017.04.12. 19:46

Kedves Róza!

Rendben, kíváncsian várom az eredményt! ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#19 - Róza2017.04.12. 10:03

Kedves Timi!
Köszönöm a segítséget, megpróbálom és jelentkezem.

Üdv.: Róza

#18 - Torma Timi2017.03.11. 17:43

Kedves Róza!

Örülök, hogy jól sikerült a kalács megsütése. :-)

Semmi gond azzal, hogy variáltál a recepten, valószínűleg túl jó körülmények adódtak a kelesztésnél, s ezért kelt meg ily magasra. Nálam is előfordult már ez, főképp nyáron, melegben.

Javasolom, hogy egy picivel kevesebb élesztővel készítsd el következő alkalommal a sütést. Első próbaként 0,75 dkg-ra állítsd be, s ennek alapján meglátod, hogy kell-e még igazítani az élesztőmennyiségen.

Bízom benne, hogy a következő sütésed megfelelő lesz. :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#17 - Róza2017.03.02. 14:10

Kedves Timi!
Ma elkészítettem a kalácsot fantasztikusan finom lett egy apró probléma merült fel, annyira megkelt, hogy a sütésnél elérte a gép tetejét, rányomódott igy 15x3 cm -es rész értelemszerűen nem sült meg ezt kiszedtem, alatta már tökéletesen átsült.
A recepten változtattam vaj helyett margarint használtam ill.megfeleztem a lisztet sima és rétesliszt került bele amelyet átszitáltam 4 ev.kanál cukrot és durvára vágott diót tettem bele a többi hozzávalót pontosan betartottam.
Orion OBDM-5401 két lapátos gépem van Sweet(édes) programmal 1000 gr közepes színnel készült.
Szívesen elkészíteném ismét csak nem szeretném a közepét ismét kiszedni nem valami szép látvány így.

Örülnék ha tudnál segíteni.

Köszönettel: Róza

#16 - Torma Timi2015.08.22. 19:39

Kedves Zsanett!

Köszönöm szíves visszajelzésed az oldallal s a recepttel kapcsolatosan. :-)

Amit tudok leírásod alapján javasolni, az az, hogy ne késleltetett módon süsd meg a kalácsot, mivel a folyadékot könnyen fel tudja szívni a liszt, melytől tömör, összeesett lesz. Másrészt pedig tej és tojás van benne, aminek szintén nem tesz jót a késleltetett indítás a gyors romlás miatt.

Leírásod alapján a másik probléma a túlkelés lehetett - fele az üst külső oldalán kötött ki -, ez számomra azt mutatja, hogy a késleltetés ideje alatt kellő melegben szépen elindultak a biológiai folyamatok - élesztő, cukor netán só egymás mellé kerülhetett.

Javasolom, süsd meg újra a kalácsot, immár rendes azonnali indítással, s nézd meg, hogy így hogy sikerül. Ha még mindig nem megfelelő a kinézete, jelezd nyugdtan, s keressük tovább a megoldást, hogy Neked is remekül nézzen ki a kalácsod. ;-)

Várom jelentkezésed.

Üdvözlettel:
Torma Timi

#15 - Németh Zsanett2015.08.21. 17:01

Szia Timi!

Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. A kalácsot próbáltam tegnap este. Nagyon finom lett, de a közepe összeesett, illetve egy jó része ki volt folyva az üst oldalára. Az az igazság, hogy este bekészítettem, és nem követtem nyomon az eseményeket, éjfélkor felébredtem, akkor néztem rá. A fiam viszont könyörög, hogy süssek megint, mert egyébként nagyon ízlik neki. Ugyanakkor elég kicsi és tömör lett, mivel a fele az üst külső oldalán kötött ki. Mit ronthattam el?

Köszi
Zsani

#14 - Torma Timi2015.04.07. 21:37

Kedves Évi!

Köszönöm szíves visszajelzését a sütésének eredményeiről, nagyon örülök a sikernek :-)

Természetesen lehet bátran a cukortartalmat módosítani ízlés szerint, mazsolát hozzátenni, elvenni. A cukrozott kenyér program megfelel az édes kenyér programnak. Szerintem biztosan van ilyen kenyérprogramja Évi.

További élvezetes kenyérsütést kívánok. :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#13 - Iványiné Évi2015.04.07. 15:47

Kedves Timi!

Még nem rég bukkantam az oladára , de már többször megsütöttem a kalácsot:)
A recept tök jó, bár nekem nincs a gépen olyan program amit ír, de a gyors kenyér ( 1:50 p.) programmal is tökéletesre sül. Látom korábban más is kérdezte a cukor mennyiséget, nekem is elég kevésnek tűnik a 3 teáskanál , főleg,hogy pl a zsúrkenyérnél 3 evőkanállal írja a receptet. Azt is megsütöttem most húsvétra kétszer is:),és nem volt édes az evőkanállal mért cukorral sem:) Úgyhogy a kalácsba amit a sonkához sütöttem nem tettem mazsolát viszont 4 evőkanál cukrot tettem,és jó volt , nem lett nagyon édes.Köszönet a receptekért , biztos,hogy többet is ki fogok próbálni.Üdvözlettel: Iványiné Évi

#12 - Torma Timi2015.02.17. 09:41

Kedves Brigitta!

Várom a képed, hogy megnézzem, de gyanítom, hogy a Te gépednél akkor csökkentened kell egy kicsit a folyadék mennyiségét.

Üdvözlettel:
Torma Timi

#11 - Brigitta2015.02.17. 08:58

Kedves Timi!
Bocsi,összeesett.a telefonom megette a betűket.. Az Ízük fincsik és akkorára megnőtt a kalács, hogy ki kellett nyitnom a tetejét. :) Küldöm a képet.
Köszönöm,
Brigitta