Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Süssünk rozskenyeret!

2011.08.30.

Süssünk rozskenyeret!

Sokféle rozskenyér recept létezik - jómagam is háromfélét sütöttem már - s ebből választottam a mai napra - kérésnek eleget téve.

Ezúttal a KEVERT ROZSKENYÉR receptjét osztom meg Veletek. Próbáljátok ki, süssétek meg bátran ízléseteknek megfelelően! :-)

Hozzávalók 1 kg kenyérhez:

250 gr író

80 ml víz

1,5 evőkanál olaj

3 evőkanál kovász (por)

300 gr rozsliszt

300 gr simaliszt

1,5 teáskanál só

1,5 teáskanál cukor (barnát javasolom, ez még a rozsliszt színén is "javít")

1 dkg élesztő

Program: korpás kenyér program

Szín: közepes, de aki szereti rakhatja sötétre is, hogy sültebb legyen

TIPP1: Aki nem szereti, a kovász bátran elhagyhatja, ekkor a kenyérnek egy kissé lágyabb íze lesz.

TIPP2: Ha pedig még egy kis írót adunk hozzá - csak annyit, amennyit a tészta még felvesz, hogy ne legyen kissé ragacsos a kenyérszerkezet majd szeleteléskor -, akkor a rozsliszt savanyúságát tesszük még gazdagabbá.

Jó sütést, s várom véleményetek a Vendégkönyvben!

Üdvözlettel:

Timi

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#6 - Torma Timi2017.08.02. 17:01

Kedves Márti!

Szíves megkeresésedre válaszolva, igen, a gépedhez kapott kanállal tökéletesen ki tudod mérni a hozzávaló mennyiségeket. A nagyobb (EL - németből: Esslöffel) kanál az evőkanálnyi mennyiséget, míg a kisebb (TL - Teelöffel) vége a teáskanálnyi mennyiséget adja.

Sok sikert kívánok a kenyérsütésedhez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#5 - Márti2017.08.02. 16:35

Kedves Timi!
A hozzávalóknál irod, hogy evőkanál, teáskanál. Vettem egy Orion kenyérsütőgépet és ahhoz van kétvégű mérőkanál: a nagyobb EL, kisebbre TL Ezzel mérve is annyit kell beletenni a sóból, cukorból?
Köszönöm

#4 - Torma Timi2015.04.12. 18:37

Kedves Adrienn!

Nincs semmi gond, hogy kezdő vagy. :-)

A hozzávalókat nem feltétlenül kell abban a sorrendben az üstbe tenni, ahogy itt leírtam. Tapasztalataim szerint egyedül a gluténmentes és paleo kenyerek sütésénél fontos, hogy a folyadék kerüljön alulra a jobb keveredés végett.

Egyedül az élesztőt javasolom, hogy azt a levégén, a tetejére morzsolva terítsd szét.

Másik kérdésedre válaszolva: Télen van inkább jelentősége annak, hogy ne hidegen kerüljön bele a hozzávaló az üstbe, de érdemes pár perccel korábban kivenni a hozzávalókat a hűtőből, hogy könnyebb legyen a gépnek is a dagasztás kelesztés folyamatához való melegítés, a megfelelő hőfok elérése.

Sok sikert kívánok a kenyérsütésedhez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#3 - Adrienn2015.04.12. 14:30

Kedves Timi!

Abszolút kezdő kenyérsütő vagyok, így lehet hogy buta a kérdés... A hozzávalókat a receptben szereplő sorrendben kell a kenyérsütő gépbe önteni vagy mindegy a sorrend? Minden legyen langyos/szoba hőmérsékletű, vagy akár hűtőből kivéve egyből bele kerülhet a gépbe?

#2 - Torma Timi2013.11.18. 20:03

Szia Viktor!

Igen, az írót tudod joghurttal, kefírrel helyettesíteni.

Sikeres kenyérsütést kívánok! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#1 - Kin Viktor2013.11.18. 13:31

Szia Timi!
Az írót, joghurttal vagy kefirrel lehet helyettesíteni?

Köszi:

Viktor