Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Teljes kiőrlésű búzakenyér

2016.01.24.

Teljes kiőrlésű búzakenyér

Akik a Facebook-on követi a kenyérsütöde napi eseményeit, azok olvashatták, hogy szóba került ez a teljes kiőrlésű búzalisztből készült recept, melynek eredeti verziója a sütő számára nem megfelelő lett. Ezt a receptet alakítottam át, hogy bátrabban megsüthető legyen; valamint variáltam tovább, hogy diétázói kívánalmaknak is eleget tegyen.


Kenyérkategória: teljes kiőrlésű, tejmentes, IR diéta (tippeknél)

Hozzávalók 0,5 kg-hoz

 

400 gr teljes kiőrlésű búzaliszt

20 gr kókuszzsír

10-12 gr méz

1,5 teáskanál só

1 dkg élesztő

300 ml langyos víz

 

Program: teljes kiőrlésű 500 gr-ra beállítva

Szín: közepes

 

TIPP1: Ha diétáznod kell, hagyd el bátran a mézet, s a nélkül készítsd el

TIPP2: Az eredeti receptben a kókuszzsír helyett vaj szerepelt, variálhatod ezzel is.

TIPP3: Ízlés szerint magvakkal is dúsíthatod.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#12 - Torma Timi2017.03.11. 17:37

Kedves Nóri!

Sajnálom, hogy nem sikerült elsőre, úgy, ahogy vártad. :-(

Az első gondolatom leírásod alapján, hogy nem lett véletlenül túl sok a folyadék? A tészta vizes volt? Ha igen, akkor esetedben kevesebb folyadék kell, a liszted nem tudja feldolgozni a receptben megadott folyadékmennyiséget.

A másik gondolatom: 1 kg-os súlyként sütötted a 0,5 kg-ra megadott mennyiséget. Javasolom, hogy 1 kg-ra arányosítsd a receptet, s úgy próbáld megsütni (az élesztő mennyiségét hagyd 1 dkg-ra).

A harmadik javaslatom pedig az, hogy a teljes kiőrlésű program helyett teljes kiőrlésű gyors programon süsd.

Bízom benne, hogy a következő sütésed már eredményes lesz. ;-)

Sok sikert hozzá! ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#11 - Nóri2017.03.02. 21:06

Kedves Timi!

Az a problémám, hogy a kenyerem elég tömött lett és egy picit nedvesnek is tűnik. Egyébként nem esett be a teteje és nem repedt meg. Leginkább a boltokban kapható nagyon tömött, kicsi de ahhoz képest nehéz sötétbarna kenyérhez hasonlít. Annyit változtattam, hogy csak 1,5 teáskanál mézet tettem bele, valamint az általad leírt mennyiségekkel sütöttem, de 1 kg-os programmal, mert az a legkisebb (Hauser BM 801 kenyérsütőm van). Szeretném, ha kicsit légiesebb, könnyebb lenne. Ezt hogyan érhetem el?

Válaszodat előre is köszönöm: Nóri

#10 - Torma Timi2017.02.07. 10:56

Kedves Feri!

Átnéztem leírásod alapján, hogy hogy készítetted el, s azt látom, illetve számomra a kép is azt mutatja, hogy kevés a víz, itt elszámoltad. :-(

Az én számításaim szerint az eredeti (fenti) recepthez viszonyítva, 500 gr liszthez 375 ml víz szükséges. Emellett a többi hozzávalót is emelni kell arányosan, kivéve az élesztőt, melyre elég az 1, max. 1,5 dkg.

Az első esetben a nagyobbik kenyér súlyával készítetted, ezért jobban kiszáradt a kenyér, vagyis a program ennél a súlynál tovább tartott, ezért repedt meg a kenyér.

A második esetnél a 7 gr, azaz 1 csomag élesztőt túl soknak találom. 1,5-2 teáskanálnál több nem kell, ha porélesztőt használsz.

Cukrot, zsírt elhagyhatod. Amire azonban ekkor számíts, hogy a cukor nélkül tömörebb lehet a kenyér, illetve a zsiradék hiány miatt folyadékpótlásra lehet szükséged menet közben.

A következő sütésednél javasolom, hogy indítsd el 500 gr-al és 375 ml folyadékkal, de még jobb, ha 400 ml-el, és a fentiekben leírt élesztőmennyiségek valamelyikével. Figyeld menet közben a tészta állagát, s az elindítást követően kb. 5-10 perc múlva látod, hogy kell-e még folyadékot pótolnod hozzá, vagy ha esetleg túl vizes lenne, akkor liszttel tudsz korrigálni. (Elképzelhető, hogy gépednél egy picit finomra kell hangolni a receptet, az egyes programfázisok eltérő ideje végett.)

Azt is járható útnak tartom, hogy a teljes kiőrlésű program helyett a teljes kiőrlésű gyors programot választod, a legutóbbi tapasztalataim ezt mutatják.

Ez a recept hasonlít ehhez: http://www.kenyersutode.hu/receptek-sajat-/teljes-kiorlesu-magvas-kenyer/48831/

Bízom benne, hogy a következő sütésed eredményével elégedett leszel. ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#9 - Feri2017.02.05. 18:01

Sziasztok!
Kis segítség kéne.
Sütöttem teljes kiőrlésű kenyeret kétszer, mindkétszer beesett a teteje és elrepedt középen. Elsőre 3,6 dl vízzel csináltam, fél kg lisztből, kis cukor, kis só, kis kókuszzsír (20g). Kétlapátos viszonylag nagy gépem van, teljes kiőrlésű programmal csináltam közepesen barnára állítva, de véletlenül a nagyobbik kenyér programján (3 lbs) hagytam. A héja viszonylag vastag és száraz lett, a közepe beesett, és középen elrepedt a kenyér, de nem volt amúgy rossz.
Másodjára emeltem a vízen (4 dl) meg kicsire vettem a kenyérméretet (2,5 lbs) de az eredmény nagyjából ugyanaz. A közepe beesett, középen elrepedt, és most meg sem sült rendesen, olyan ragacsos maradt a közepe, cserébe nem olyan vastag meg kemény a héja.
Instant 7g-os élesztőt használtam, lehet, hogy abból kéne több? Vagy várom az egyéb ötleteket.
u.i.: A cukrot meg a zsírt el is hagynám, ha lehet...
Igy néz ki egyébként:
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=824IMG_20170205_141351_1.jpg

#8 - Torma Timi2016.08.05. 08:06

Kedves "Hamuka"!

Örülök, hogy ízlik, köszönöm szíves visszajelzésed! :-)

További sok sikert kívánok a kenyérsütésedhez! ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#7 - Hamuka2016.08.04. 23:32

Nagyon jó ez a recept! A kenyér finom puha lett belül, extra ropogós kívül. Köszönöm

#6 - Torma Timi2016.06.17. 09:04

Kedves Mónika!

Szíves megkeresésedre válaszolva, ezt az adagot meg tudod sütni a 750 gr súllyal. Az adagok duplázásával még nem sütöttem meg, bátran kipróbálhatod, az élesztő mennyiségét növeld 1,5 dkg-ra. A többi hozzávalót duplázhatod kivéve a kókuszzsírt, melyből 25 dkg-ot javasolok.

A kész kihűlt kenyeret tiszta konyharuhába csomagolom, s ráhúzok még egy nylont, de tárolhatod kenyértartóban is. A lényeg, hogy ne száradjon ki.

Sok sikert a recept kipróbálásához. ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#5 - Mónika2016.06.15. 18:16

Kedves Timi!

Nekem egy Moulinex Home Bread gépen van, amivel 750g és 1kg-os kenyeret lehet sütni. Ezzel a géppel tudnék esetleg 500g-os kenyeret sütni, vagy maximum csak bedagasztani? Ha a fent említett recept alapján 1kg-os kenyeret szeretnék sütni csak dupláznom kell az összetevőket az élesztőt is beleértve? A megsült kenyér tárolására mi a legjobb módszer?
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Mónika

#4 - Torma Timi2016.03.28. 17:59

Kedves Anikó!

Persze, hagyd le nyugodtan :-)

Sok sikert az lekészítéséhez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#3 - Balogh Anikó2016.03.24. 18:59

Szia Timi !
Itt a méz elhagyható ? Tudod az IR miatt ;)
Köszi, Anikó