Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Teljes kiőrlésű magvas kenyér

2016.12.22.

Teljes kiőrlésű magvas kenyér

Egy eredeti hagyományos kenyérrecept módosításával keresett meg egy kenyérsütőtársunk, akinek betegségből kifolyólag kellett módosítani kenyérreceptjén. Így született meg ez a recept. :-)

A recept előnye: bármikor, bárhogyan variálható a megadott súlymennyiségeken belül, sosem lehet elrontani és változatosan variálható, azaz megunni sem lehet. ;-)

Kenyérkategória: teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű kenyér, IR diéta, laktózmentes, cukorbetegség, tojásmentes, tejmentes


Hozzávalók ~1 kg-hoz:

400 ml víz

500 gr teljes kiőrlésű liszt

2 teáskanál só

1 evőkanál eritriol

1 dkg élesztő

hangjelzésnél: magkeverék ízlés szerint

 

Program: gyors kenyér (1 kg-os vagy 0,75 dkg-os súlyra állítva)

Szín: közepes

 

TIPP1: Eritriol helyett nyírfacukrot is használhatsz.

TIPP2: A teljes kiőrlésű liszt bármilyen lehet (tönköly, zab, búza, stb.), akár 100 %-ban, akár vegyesen variálva ízlés, és a háztartásban fellelhető lisztekből. A legfinomabb ízvilág vegyes lisztekből érhető el.
vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#4 - Torma Timi2018.03.20. 08:06

Kedves Szilvi!

Szíves megkeresésedre válaszolva, javasolom, hogy próbáld ki bátran, az expressz programon. Lehet, hogy az általad használt lisztek csak ezt fogják elbírni. Elvileg a teljes kiőrlésű programodon is működnie kellene, mert a 2 óra 30 percből 1 óra a sütési idő. De tudomásul kell venni, hogy a tészta nem bírja a túl hosszú dagasztási folyamatot.

Ha esetleg az expressz programon nem sülne meg rendesen, bátran tegyél rá 10-20 percet a kizárólag sütés programmal az előző program lejáratát követően.

Bízom benne, hogy a következő sütésed sikerülni fog. ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#3 - Tardi Szilvi2018.03.18. 11:40

Kedves Timi,

A fenti recepthez kapcsolódóan szeretném a segítségedet kérni.
Ez volt az első kísérletem, az eredmény nem rossz, mert alapvetően ehető lett:), de sajnos a kenyér teteje behorpadt és eléggé morzsálódik is.

250 g teljes kiőrlésű búzalisztet és 250 g teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam; a recepttől csak annyiban tértem el, hogy az eritrit helyett kristálycukrot használtam (3/4 evőkanál).

A korábbi hozzászólást figyelembe véve a teljes kiőrlésű gyors programot választottam, melynek hossza ezen a gépen 1 kg-os súly esetén 2 óra 30 perc.

A "horpadás" oka az, hogy még ez az időtartam is túl hosszú? A programok között van "expressz" program, de az alig több, mint 1 órás. Mégis inkább ez lenne megfelelő?

Köszönöm,
Szilvi

#2 - Torma Timi2017.08.21. 20:35

Kedves Eszti!

Örülök, hogy rátaláltál a receptre. :-)

Tekintettel, hogy ez a recept 100 %-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, így mindenféleképpen a gyors programot ajánlom az elkészítéséhez. A 3 órás időtartam túl sok ennek a lisztfajtának, s félő, hogy be fog esni a kenyér teteje.

Bízom benne,hogy sikerül megsütni a kenyeret.

Sok sikert kívánok a kenyérsütéshez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#1 - Vaszari Eszti2017.08.17. 10:20

Kedves Timi!
A fenti recepttel kapcsolatban írok. Nagyon örülök h rá bukkantam a receptre, sajnos búza, tehéntej és tojásfehérje allergiám van. Régóta sütök kenyeret kenyérsütőben. Nekem Tefal sütőm van, ez a típus: http://www.tefal.hu/felhasznaloi-utmutato/Term%C3%A9kek/%C3%89telek-%C3%A9s-italok-k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se/Keny%C3%A9rs%C3%BCt%C5%91/MAP-BREAD-OF-THE-WORLD/csp/7211001928
A kenyérsütéshez 3 órás program van, szerinted az megfelelő vagy más program kell hozzá? Eddig a sima 1 kg-os fehér kenyérhez ezt használtam.
Köszönöm a válaszodat!
üdv, Eszti