Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Zablisztes formakenyér

2015.12.30.

Zablisztes formakenyér

Tudom, sokan keresitek a teljes kiőrlésű lisztből készült recepteket.
Ezen lisztek között van a zabliszt is, melyet kevesen ismertek még, s talán nem is nyúltatok eddig bátran hozzá, esetleg csak más lisztekkel keverve. Ezúttal egy olyan receptet osztok meg, mely 100 %-ban zablisztből készült.

Kenyérkategória: IR diéta, tejmentes

Hozzávalók 1 kg-hoz

666 gr teljes kiőrlésű zabliszt

2 teáskanál só

1 dkg élesztő

1 teáskanál kókuszvirág cukor

500 ml forró víz

1 evőkanál olívaolaj

 

Hangjelzésnél: 1 teáskanál egész, vagy őrölt kömény, 1 teáskanál chiamag összekeverve

 

Program: teljes kiőrlésű

Szín: közepes

 

TIPP1: Ha szükséges – a tésztát szárazabbnak látod menet közben – adagolj evőkanalanként vizet hozzá, míg megfelelő nem lesz a tészta állaga

TIPP2: Variáld más magvakkal is a receptet.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#15 - Ildikó2019.12.29. 17:18

Szia! Családilag készülünk életmódot váltani, ezért most már “nagyüzemben” kell gyártanom a kenyereket. Újra van kenyérsütő gépem is emiatt ???? Rábukkantam a receptedre. De látom, elég régi a blogod - nem tudom, él-e még... Terveim szerint zabpelyhes és Szafi pékárukat készítek, de a zabpelyheset felezném a szénhidrátcsökkentés miatt valami rosttal (Szafi rostkeveréke, vagy bambuszrostliszt). Viszont a zabpehely alapból is egy necces kenyér alap így sikér nélkül (amit szívesebben mellőznék a továbbiakban is), vajon menni fog ugyanez a recept rosttal felezve is? Ha 2015 óta vannak újabb tapasztalataid, örömmel venném, ha megosztanád őket ???? (2015 nekem amúgy egy nagyon jelentős év, akkor váltottam én életmódot, fogytam le 25 kilót, és többé-kevésbé maradtam is ezen az úton ????Most jön a család gatyába rázása ????)

#14 - Torma Timi2018.10.04. 14:36

Kedves Timi!

Örülök, hogy tetszik a recpet, viszont az élesztő allergiáddal feladtad a leckét nekem. Paleo kenyeret és élesztőmentes (szódabikarbónás) kenyeret sütöttem már, talán azok közül tudok most hirtelen ajánlani itt a honlapon. Esetleg kovásszal (ha kell ehhez segítség, szólj), élesztőmentes sütőporral kipróbálhatod az élesztő helyettesítését, azt is járható útnak látom.

Bízom benne, hogy válaszommal tudtam segíteni a továbblépésben, hogy bátran megsüssd ezt a receptet.

Üdvözlettel:
Timi

#13 - Timea Korponaity2018.10.01. 17:40

Szia. Tetszik nagyon a recept, csak még nem mértem kipróbálni. Élesztő allergiám van, így psylikumot használok a kelesztésekhez. Kenyérsütőm nincs. Valami tipp esetleg, h hogyan tudnám elkészíteni, h puha legyen? Akárhogy is próbálom, se hogyan sem tudom megcsinálni.

#12 - Torma Timi2018.01.19. 08:56

Kedves Olga!

Kérdésedre válaszolva, igen, helyettesíthető ugyanolyan mennyiségben, azaz 1 teáskanál legyen.

Sok sikert az elkészítéshez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#11 - Olga2018.01.19. 07:50

A kókuszvirágcukrot lehet helyettesíteni sima cukorral? Ha igen, milyen arányban?

Köszönöm

#10 - Torma Timi2016.11.25. 19:01

Kedves Sebike88!

Köszönöm szíves észrevételedet. :-)

Valószínűleg Nálad az lehet a probléma, hogy a Te kenyérsütőgéped teljes kiőrlésű programja túl hosszú lehet. Ezt pedig a zabliszt nem bírja. Javasolom, hogy próbáld ki gyors programon.

Sok sikert az újrasütéshez! ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#9 - sebike882016.11.23. 07:43

Szia.
Megcsináltam a kenyeret többször is,de nem sikerültek túl jól.
Ugyanaz a próbléma mindig. Szép nagyra megnő és az utolsó 30-60percbe összeesik. Kis tömör valami lesz.
Kipróbáltam,hogy kevesebb vizet,több vizet teszek bele. Gondoltam sikér hiányra,de az sem segített. Meleg,hideg viz csere is megvolt.
Van valami ötleted,hogy mitől lehet?
Válaszodat köszönöm :) :)

#8 - Torma Timi2016.10.05. 08:25

Kedves Ildi!

Örülök, hogy sikerült elkészíteni a recept alapján. :-)

Igen, néha szükség van arra, hogy rásegítsünk a folyadék liszttel való alapos elkeveredéséhez.

Örülök, hogy ízlik, még ha kissé kesernyésnek is érzed a zab ízét. De ha különlegességet készítel belőle, akkor le a kalappal előtted! ;-)

További élvezetes kenyérsütést kívánok Neked! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#7 - Ildi2016.10.04. 16:12

Kedves Timi, igen sikerült, kikapcsoltam a gépet, fakanállal kicsit összekutyultam, vagyis beljebb túrtam a lisztet és újra indítottam a gépet, így sikerült :) Észrevételem, hogy a vízbe nem süllyedt le a zabliszt és így a keverőlapát nem igen jutott el a lisztig :) Legközelebb már hiba nélkül menni fog. Egyébként ízre egész jó, bár nekem kicsit kesernyés, de olivaolajon megpirítva mennyei :D

#6 - Torma Timi2016.10.02. 18:07

Kedves Ildi!

Leírásod alapján a gépedbe kicsit sok a folyadékmennyiség. Vagy növeled a liszt mennyiséget ugyanezen folyadékmennyiséghez, vagy csökkentsd a folyadékot, s a lisztmennyiséget tartsd meg. Menet közben hangjelzésig tudsz korrigálni a tészta állagon.

Bízom benne, hogy azért sikerült a kenyered ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi