Kapcsolat

E-mail: tormatimi@kenyersutode.hu

Nyitvatartás:
non-stop :-)

 

A weblapon szereplő képek saját készítésűek, továbbközlése kizárólag a weblapnév (www.kenyersutode.hu) feltüntetésével lehetséges.

Megosztás

Zablisztes formakenyér

2015.12.30.

Zablisztes formakenyér

Tudom, sokan keresitek a teljes kiőrlésű lisztből készült recepteket.
Ezen lisztek között van a zabliszt is, melyet kevesen ismertek még, s talán nem is nyúltatok eddig bátran hozzá, esetleg csak más lisztekkel keverve. Ezúttal egy olyan receptet osztok meg, mely 100 %-ban zablisztből készült.

Kenyérkategória: IR diéta, tejmentes

Hozzávalók 1 kg-hoz

666 gr teljes kiőrlésű zabliszt

2 teáskanál só

1 dkg élesztő

1 teáskanál kókuszvirág cukor

500 ml forró víz

1 evőkanál olívaolaj

 

Hangjelzésnél: 1 teáskanál egész, vagy őrölt kömény, 1 teáskanál chiamag összekeverve

 

Program: teljes kiőrlésű

Szín: közepes

 

TIPP1: Ha szükséges – a tésztát szárazabbnak látod menet közben – adagolj evőkanalanként vizet hozzá, míg megfelelő nem lesz a tészta állaga

TIPP2: Variáld más magvakkal is a receptet.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#10 - Torma Timi2016.11.25. 19:01

Kedves Sebike88!

Köszönöm szíves észrevételedet. :-)

Valószínűleg Nálad az lehet a probléma, hogy a Te kenyérsütőgéped teljes kiőrlésű programja túl hosszú lehet. Ezt pedig a zabliszt nem bírja. Javasolom, hogy próbáld ki gyors programon.

Sok sikert az újrasütéshez! ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#9 - sebike882016.11.23. 07:43

Szia.
Megcsináltam a kenyeret többször is,de nem sikerültek túl jól.
Ugyanaz a próbléma mindig. Szép nagyra megnő és az utolsó 30-60percbe összeesik. Kis tömör valami lesz.
Kipróbáltam,hogy kevesebb vizet,több vizet teszek bele. Gondoltam sikér hiányra,de az sem segített. Meleg,hideg viz csere is megvolt.
Van valami ötleted,hogy mitől lehet?
Válaszodat köszönöm :) :)

#8 - Torma Timi2016.10.05. 08:25

Kedves Ildi!

Örülök, hogy sikerült elkészíteni a recept alapján. :-)

Igen, néha szükség van arra, hogy rásegítsünk a folyadék liszttel való alapos elkeveredéséhez.

Örülök, hogy ízlik, még ha kissé kesernyésnek is érzed a zab ízét. De ha különlegességet készítel belőle, akkor le a kalappal előtted! ;-)

További élvezetes kenyérsütést kívánok Neked! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#7 - Ildi2016.10.04. 16:12

Kedves Timi, igen sikerült, kikapcsoltam a gépet, fakanállal kicsit összekutyultam, vagyis beljebb túrtam a lisztet és újra indítottam a gépet, így sikerült :) Észrevételem, hogy a vízbe nem süllyedt le a zabliszt és így a keverőlapát nem igen jutott el a lisztig :) Legközelebb már hiba nélkül menni fog. Egyébként ízre egész jó, bár nekem kicsit kesernyés, de olivaolajon megpirítva mennyei :D

#6 - Torma Timi2016.10.02. 18:07

Kedves Ildi!

Leírásod alapján a gépedbe kicsit sok a folyadékmennyiség. Vagy növeled a liszt mennyiséget ugyanezen folyadékmennyiséghez, vagy csökkentsd a folyadékot, s a lisztmennyiséget tartsd meg. Menet közben hangjelzésig tudsz korrigálni a tészta állagon.

Bízom benne, hogy azért sikerült a kenyered ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#5 - Ildi2016.10.01. 09:01

Szia! Nagyon örültem, hogy találtam ilyen receptet a neten, most gyorsan be is hajigáltam a sütőbe, ez lenne a második kenyerem kenyérsütő géppel. Első sima búzalisztes egyszerű kenyérke volt, remekül sikerült.

Most épp a receptedet csinálom, azonban nem keverte össze a tésztát a gép, nagyon figyelgettem, már a kelesztő részre váltott, de még nem volt egybe a tészta, gyakorlatilag a vízet pörgette alatta, meg némi lisztet. Kikapcsoltam fakanállal összekevertem kicsit és újra indítottam. Most épp kevergeti, de valahogy nem nagyon akarja... Mi lehet a gond? Sok lenne a víz mennyisége hozzá ? Tefal Pain Doré gépet vettünk. Előre is köszönöm a válaszod.

#4 - Torma Timi2016.08.01. 12:49

Kedves Mónika!

Először is bátran vágjál bele ;-) Úgy tűnik, hogy talán ezt a receptet választottad ki. ;-)

Először a folyadékokat (víz, olaj) rakd az üstbe. Mivel elég magas a páratartalom, elég, ha langyos vizet mérsz ki most, s teszed az üstbe. Ezután mehet bele a só, és cukor, majd a liszt. A liszt tetejére morzsold az élesztőt, majd elindítod a kiválasztott programot. Ennél a receptnél teljes kiőrlésűt írtam, de elkészítheted egy rövidebb programmal - a gyors programmal - is, egy kb. 2 órás üzemidővel, ekkor is tökéletesen kell, hogy sikerüljön a kenyér.

Ha esetleg - a meleg miatt - a liszt elnyelné a folyadékot, evőkanállal bátran tegyél még hozzá, s várd meg, míg eldolgozza a gép. Ha szükségesnek tartod, még akkor ismétled meg az eljárást. Ha véletlenül túl nedvessé lett a tészta, akkor pici liszttel tudsz korrigálni; a tésztának egy gombóccá kell összeállnia, ekkor lesz jó a kenyér bélzete.

Ha bármi gondod van, nyugodtan írj, küldhetsz képet e-mail-ben is, megnézem.

Sok sikert a kenyérsütéshez! ;-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#3 - Vàradiné Ignàcz Mónika2016.08.01. 11:34

Szia.
Most sütnék elöszőr kenyeret. Pontosan hogyan kell késziteni a kenyeret?
Köszönöm

#2 - Torma Timi2016.04.12. 10:43

Kedves Tamara!

Kérdésedre válaszolva: friss, "rendes" élesztővel dolgozom, erre adtam meg az adagot.

Ha felezed a hozzávalók mennyiségét, az élesztőnél egy picit csökkentheted 0,75 dkg-ra, hogy nehogy túlkeljen a tészta az élesztőtől.

Sok sikert a recept elkészítéséhez! :-)

Üdvözlettel:
Torma Timi

#1 - Tamara2016.04.12. 00:39

Szia! Az 1 dkg élesztő a receptjeidnél szárított vagy "rendes"? Ha fele mennyiségből sütném mindent a felére csökkentsek, vagy az élesztő marad? Előre is köszönöm a segítséget!